CÍSAŘSKÁ A KRÁLOVSKÁ KUCHAŘKA

Kód: MAK11
480 Kč 480 Kč bez DPH
Skladem (>500 ks)
Kniha, pevná vazba, 224 stran.
Autor: Robert Makłowicz
Překladatelka: Jarmila Horáková
Ilustrace: původní z polského originálu
Obálka: Marek Kulhavý
 

Příběhy a recepty z časů monarchie

Když vám přistane skvělé jídlo na talíři, přímo se na vás směje. A pokud je navíc podle vašeho gusta, usmějete se na ně i vy. Ale knížka, kterou jste právě vzali do ruky, umí ještě něco navíc. Dokáže vám vykouzlit úsměv na tváři ještě předtím, než se vůbec rozhodnete vařit. Ba dokonce podle naší kuchařky vařit ani nemusíte, ale i tak se dozvíte spoustu hrnků informací a lžic souvislostí okořeněných nejednou špetkou humoru. A k tomu se možná podivíte, kolik klasických českých jídel je vlastně rakouských, maďarských či židovských, a naopak, a jaké slavné i zapomenuté osobnosti si na nich pochutnávaly v dobách, kdy jsme byli ještě součástí monarchie.

Robert Makłowicz (nar. 1963 v Krakově), novinář, autor kulinárních, kulturních a historických knih a televizních pořadů. Dlouhodobě se zajímá o dějiny střední Evropy za panování habsburské dynastie, především za vlády císařů Františka Josefa I. a Karla I. Jeho další zájmy jsou rozkročeny od literatury (oblíbení autoři: Joseph Roth a Andrzej Bobkowski) přes hudbu (od punk rocku po Bartóka, se zvláštním ohledem na písně lidu Csángó) až po ovocné destiláty (především z hrušek Williamsových, moruší, kdoulí, švestek, jablek, meruněk a jejich směsi), víno (zejména veltlínské zelené a rulandské modré) a jídlo (podivná záliba v kukuřičné kaši s brynzou a škvarky z uzené slaniny).

 

 

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Úryvek z knihy (str. 70):

Rybí guláš s hráškem

Dějiny královských dvorů jsou plné panovnických milenek, favoritek a s nimi spojených skandálů. Některé dámy využívaly degenerovanost francouzských Bourbonů a měly zásadní vliv na chod státu. City, které spojovaly Františka Josefa a Kateřinu Schrattovou, v sobě neměly nic z francouzské prostopášnosti. Paní Schrattová byla skromná dáma - stejně jako její kuchyně, kterou císař pán zbožňoval.

Císařovna Alžběta pobývala ve Vídni málokdy. Nesnášela ultrakatolickou španělskou etiketu, jež na dvoře vládla. Nejraději cestovala po světě nebo neopouštěla milované Uhry. Císař, osamělý a obtížený povinnostmi, vřelé přátelství potřeboval. Kateřina Schrattová byla tou, která jeho prázdnotu vyplnila. Každé ráno ji František Josef navštěvoval a při snídani se jí svěřoval se svými starostmi a potížemi. Paní Schrattová neměla žádné politické ambice. Za svůj cíl považovala péči o císařského přítele. Alžběta tento svazek schvalovala - věděla, že nemůže dát svému muži to, co si zaslouží.

Císař chodil k paní Schrattové na snídaně a občas také ochutnával zbytky od oběda. Uchvacovala ho jednoduchost jídel, která však neměla nic společného s fádností. Hlavně guláš z ryb, které měl vždycky rád, si velmi oblíbil. Jakmile toto jídlo snědl, vlídněji hleděl na ospalé, zívající pobočníky.

O madame de Pompadour a madame du Barry se točí filmy a píší knihy. A svazek, který by opravdu stál za zvěčnění, stojí ve stínu. Vzdejme mu hold aspoň tím, že si sami uvaříme guláš paní Schrattové.

* Kateřina Schrattová - vídeňská herečka, žena, která věnovala císaři Františkovi Josefovi velkou lásku. Nikdy neprozradila tajemství svého letitého vztahu s císařem.

 

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Knihy
Hmotnost: 0.6 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: